
 
 

Loading 

Our drivers will stack and load containers 
in trailers. Our offer to pick up containers 
is based on suppliers placing the 
containers “on the tailgate.” In cases 
where a trailer is “dropped” at a 
supplier’s plant, all loading will be done 
by the supplier’s personnel. 

 
 

 

Plant Visit 

Our Company not only welcomes but 
encourages a visit of our facilities by those 
sending us their empty containers. The 
reality of today’s strict environmental 
regulation demands that all producers of 
secondary materials ensure that these 
products are handled and disposed of in 
compliance with all current laws and 
regulations. Please contact us to schedule 
a facility tour; please note we cannot 
accommodate “drop-in” visits.   
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Dear Container User: 

 
Current environmental laws and regulations govern the practices followed in the disposition of used, 
empty, steel or plastic containers.  Under the Resource Conservation and Recovery Act and the 
Comprehensive Environmental Response, Compensation and Liability Act, empty containers must 
be carefully managed by both container users and reconditioners.  The U.S. Department of 
Transportation also has established regulations that must be followed by all involved parties for the 
proper transport of empty containers from a container user directly to a reconditioner. 

 
Our Company strongly endorses the RESPONSIBLE CONTAINER MANAGEMENT (RCM) 
program of the Reusable Industrial Packaging Association. A packet of brochures describing the 
RCM program is available upon your request. 

 
To ensure that all necessary measures are followed, we have prepared this Container Acceptance 
Policy. We trust you will understand why we must follow these policies without exception.  
 
You should also note that there may be steps you can take to maximize your revenue (or minimize 
your costs). The most important is to specify, for products you receive, containers manufactured 
to at least the minimum thicknesses allowed by the U.S.  Department of Transportation for reuse 
with regulated materials, and marked according to DOT regulations for those thicknesses. For 
drums made from a single thickness of steel, this means a nominal 1.0 mm thickness marking; for 
“20/18” style drums, it is a 1.2 — 0.9 — 1.2 mm marking. 

 
Please caution your personnel to handle drums carefully to minimize damage. (Junk containers must 
still be processed and cleaned before they can be recycled as scrap steel or plastic.) 

 
When changes occur in the regulations, we will make every effort to keep you informed. Thank you 
for choosing Industrial Container Services – the environmentally responsible container service 
company. 

 
Very truly yours, 

 
Industrial Container Services 
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Container Acceptance Policy 
 

The following presents the policy covering 
the pickup and transportation of used 
empty steel and plastic containers. 

This policy is based upon applicable 
regulations published by the U.S. 
Department of Transportation (DOT), the 
Environmental Protection Agency (EPA), 
and corresponding state and local 
agencies. 

Containers Must Be Empty 

We only accept containers that are empty. 
We understand that some minor residue of 
the container’s prior contents will remain 
after normal emptying. In all states, except 
California, the acceptable amount of 
residue is defined by EPA’s definition of an 
“empty” container (40 CFR 261.7). This 
regulation says: first, that the container is as 
empty as it can be using “...the practices 
commonly employed to remove materials 
from that type of container, e.g., pouring, 
pumping. . .”; and second, that in no event 
may there be more than one inch (or 3 
percent by weight) of residue left in the 
bottom of the container. 

 
Different types of products require different 
degrees of emptying (solvents vs. resins, 
for example). Note also that the “one inch” 
rule applies only as an outside limit;               
IT DOES NOT AUTHORIZE ALL 
CONTAINERS TO HAVE ONE INCH OF 
RESIDUE. The first part of the regulation 
must be met: the containers must be as 
empty as they can be using normal 
emptying methods. With all but a few 
products (like tars, etc.), this will result in far 
less than one inch of residue. As a practical 
matter, the rule means that if an opened 
container is turned over, only a few drops of 
product will come out. The container should 
be “drip dry.” 

The State of California has implemented a 
more restrictive definition of an “empty” 
container than the EPA rule. For details of 
the California requirements, please contact 
your Sales Representative.  
 
EPA’s discussion of the correct 
interpretation of this rule is published in the 
August 18, 1982 Federal Register (Vol. 47;  
p .36093).  
 
Containers Must Not Have Contained 
“Acutely Hazardous Chemicals” 

The EPA has published a list of chemicals 
whose residues are acutely hazardous at 40 
CFR 261.33(e).  This list can be found at 
www.ecfr.gov.   

We will pick up containers containing 
residues on EPA’s 261.33(e) list by special 
arrangement. Containers in this category 
must be “triple rinsed” by the emptier in 
accordance with 40 CFR 261.7(b)(3) and a 
special certification must be completed.  
Please contact your Sales Representative for 
additional information.  

Containers Must Be Properly Prepared for 
Transportation 

According to 49 CFR 173.29(a), DOT 
requires that an uncleaned empty container 
must be shipped: 

a) with “all openings including 
removable heads and filling and vent holes 
tightly closed…; and 

b) with the original label (describing the 
container residue) legibly in place.”  

The label must accurately describe the 
container residue. If any different materials 
have been placed in the container, a new 
label must be prepared. 

No hazardous material may remain on the 
outside of the container (49 CFR 173.24(b) 
(4)). If such material cannot be removed, the 
container must be over packed. 

 

There is no DOT placarding requirement 
for vehicles transporting empty non-bulk 
containers (less than 119 gallons) (49 CFR 
173.29(c)(1). Also, empty non-bulk 
containers destined to our facilities are 
exempt from the DOT shipping paper 
requirement, because such containers are 
“collected and transported for… 
reconditioning and reuse” (49 CFR 173.29 
(c)(2)).  

Empty bulk containers in excess of 119 
gallons, such as intermediate bulk 
containers (IBCs) containing hazardous 
material residue shall be offered for 
transportation in the same manner as if it 
contained a greater quantity of that 
material. 

Certification of These Requirements by 
Shipper 

We can pick up containers only after the 
shipper (on every load) certifies compliance 
with the above requirements. This 
certification appears on our Container 
Receiving Tickets.  It is signed by both our 
driver and you for each pickup and a copy is 
left with you.  

Return Requirements 

ICS will only process containers that 
conform to this policy.  Pickup and return of 
any non-conforming container arriving at our 
facility must be arranged by the customer 
upon our notification and returned as soon 
as possible. 

Safe Container Handling 

In order to protect our employees and 
equipment, we must be aware of the 
hazards of any residual material. We may 
request an SDS in the event that additional 
information is needed. 

“RQ” Marking Presumption 

We presume that all reportable quantity (RQ) 
markings on empty containers refer to the 
filled container when it was originally 
shipped full of product. Accordingly, we also 
presume RQ markings do not refer to the 
empty container and its residues. However, 
because some materials have an RQ 
quantity of ONE POUND, container emptiers 
are cautioned: 

a) to be sure all containers are fully, legally 
emptied: 

b) to ensure — if an RQ marking is 
applicable to the residue in a legally 
emptied container — that the proper DOT 
shipping papers are completed and sent 
with the shipment. (Note that this 
requirement overrides the usual shipping 
paper exemption for empty containers 
consigned for reconditioning described 
above.) 

 
Inspection 

Containers are inspected at our receiving 
yard. Containers vary considerably in their 
reuse value due to many factors including: 

(1) thickness of construction material; 
(2) markings; 
(3) UN specification status; 
(4) nature of residues of previous contents, 

difficulty of removal, and steps 
necessary to handle safely and dispose 
of these residues; 

(5) degree of damage and overall 
condition. 

Due to one or more of these factors, we may 
charge for the disposition of select 
containers. Due to strict environmental 
regulations, these containers must first be 
cleaned before the container carcass may be 
sent to a steel or plastic scrap recycler. For 
this reason, a small fee may be charged for 
certain non-reconditionable containers and 
their ultimate disposition. 

accept

http://www.ecfr.gov/
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